Mazurek wiśniowy
- 10 porcji
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
Kruche ciasto:
- 100g mąki owsianej bezglutenowej
- 50g mąki kukurydzianej bezglutenowej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 100g zimnego masła
- 50g cukru pudru
- 1 jajko
Frużelina wiśniowa:
- 400g wiśni
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 7 łyżek cukru
Dodatkowo
- Tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Zagnieść ciasto. Schłodzić przez godzinę w lodówce. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 22 cm. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut, aż się zarumieni. Ostudzić.
Frużelina wiśniowa:
Wiśnie podgrzać z cukrem. Odlać trochę syropu i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przelać z powrotem do garnka z wiśniami, energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia. Frużelina powinna swoją konsystencją przypominać kisiel.
Na ostudzone ciasto wyłożyć ciepłą frużelinę wiśniową (zimną ciężko będzie rozsmarować po cieście). Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować mazurka.