Mazurek Wielkanocny

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 12 porcji
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

  • CIASTO:
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej bezglutenowej
  • 1 szkl. mąki ryżowej bezglutenowej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej bezglutenowej
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • MASA:
  • 1 puszka kajmaku
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • DEKORACJE:
  • Dżem porzeczkowy
  • Bakalie

Kolejne ciasto na mojej bezglutenowej liście. Każdego roku na święta mam próbę nowego przepisu i zawsze wychodzi przepyszne. Tym razem spróbowałam sił z „Mazurkiem Wielkanocnym” i polecam.

Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagniatać do momentu uzyskania sprężystości. Gdyby ciasto było zbyt kruche należy dodać jogurtu naturalnego. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę o wym. 25×35 cm.

Z pozostałej części „upleść” warkocze i udekorować brzegi.

Wstawić do piekarnika na ok. 40 min.
W między czasie masę kajmakową (krówkę) przełożyć do miski, dodać rozpuszczoną gorzka czekoladę i zmiksować do połączenia się składników.

Na wystudzone ciasto rozsmarować dżem porzeczkowy. Następnie rozłożyć czekoladową masę kajmakową.

Udekorować wg własnego uznania.

Smaczego!

Oceń ten przepis