Mazurek Wielkanocny
- 12 porcji
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
- CIASTO:
- 3/4 kostki masła
- 1 szkl. mąki kukurydzianej bezglutenowej
- 1 szkl. mąki ryżowej bezglutenowej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- MASA:
- 1 puszka kajmaku
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- DEKORACJE:
- Dżem porzeczkowy
- Bakalie
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagniatać do momentu uzyskania sprężystości. Gdyby ciasto było zbyt kruche należy dodać jogurtu naturalnego. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę o wym. 25×35 cm.
Z pozostałej części „upleść” warkocze i udekorować brzegi.
Wstawić do piekarnika na ok. 40 min.
W między czasie masę kajmakową (krówkę) przełożyć do miski, dodać rozpuszczoną gorzka czekoladę i zmiksować do połączenia się składników.
Na wystudzone ciasto rozsmarować dżem porzeczkowy. Następnie rozłożyć czekoladową masę kajmakową.
Udekorować wg własnego uznania.
Smaczego!