Mazurek ten jest hitem wśród mojej rodziny i znajomych. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a efekty smakowe – znakomite. Podane ilości składników wystarczają na małą blaszkę, można go upiec np. w foremce o kształcie wielkanocnego baranka.
Przygotowanie
- Masło utrzeć do białości, dodając stopniowo cukier.
- Z białek ubić sztywną pianę.
- Przesiać mąkę.
- Do utartego z cukrem masła dodawać na przemian mąkę, pianę i zmielone orzechy. Delikatnie wymieszać.
- Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem, piec ok. 30 minut w 180 stopniach C.
- W tym czasie przygotować polewę: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią.
- Przesiać do masy żółtkowej mąkę ziemniaczaną i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i natychmiast posmarować polewą, udekorować orzechami i ponownie wstawić do piekarnika na 3-4 minuty.