Mazurek orzechowy ze skorupką

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 10 porcji
  • 50 minut
  • Łatwe

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • - zmielone orzechy włoskie bez śladowych ilości glutenu - 1 szklanka
  • - miękkie masło - 15 dag
  • - cukier bez śladowych ilości glutenu - 8 łyżek
  • - mąka ziemniaczana bezglutenowa - ½ szklanki
  • - białka - 3 szt.

Składniki na polewę-skorupkę:

  • - żółtka - 3 szt.
  • - cukier bez śladowych ilości glutenu - 7 łyżek
  • - cukier z prawdziwą wanilią bez śladowych ilości glutenu - 12 g
  • - mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • - orzechy włoskie bez śladowych ilości glutenu do dekoracji.

Mazurek ten jest hitem wśród mojej rodziny i znajomych. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a efekty smakowe – znakomite. Podane ilości składników wystarczają na małą blaszkę, można go upiec np. w foremce o kształcie wielkanocnego baranka.

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć do białości, dodając stopniowo cukier.
  2. Z białek ubić sztywną pianę.
  3. Przesiać mąkę.
  4. Do utartego z cukrem masła dodawać na przemian mąkę, pianę i zmielone orzechy. Delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem, piec ok. 30 minut w 180 stopniach C.
  6. W tym czasie przygotować polewę: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią.
  7. Przesiać do masy żółtkowej mąkę ziemniaczaną i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  8. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i natychmiast posmarować polewą, udekorować orzechami i ponownie wstawić do piekarnika na 3-4 minuty.

Oceń ten przepis