Masło klarowane

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 20 porcji
  • 40 minut
  • Średnie

Składniki:

  • 400 g masła (2 kostki) - min. 82% tłuszczu

Masło klarowane to czysty tłuszcz pozbawiony białka i wody. Ma delikatny lekko orzechowy posmak, dzięki czemu podkreśla smak potraw. Odpowiednie dla alergików, jako pierwszy krok do wprowadzenia mleka do diety.

Przygotowanie

Masło klarowane można stosować do smarowania pieczywa, do pieczenia ciast, a nawet do smażenia gdyż ma wysoki punkt dymienia.

  1. Masło roztapiamy na małym ogniu, najlepiej w rondelku o grubym dnie. Gdy masło się roztopi i będzie delikatnie bulgotać, na powierzchni zacznie pojawiać się biała piana, którą stopniowo za pomocą łyżki lub chochelki do sosu sukcesywnie zbieramy z powierzchni. Czynność powtarzamy do momentu aż powierzchnia tłuszczu będzie czysta, cały czas gotując masło na małym ogniu. Co jakiś czas można wytrzeć łyżkę ręcznikiem kuchennym. W zależności od ilości użytego masła oraz jego jakości, gotowanie i zbieranie piany może trwać od 20 do 40 minut. Na dnie pozostanie dodatkowa białkowa warstwa, ale jej nie ruszamy (nie mieszamy).
  2. Po zebraniu piany można pozostawić masło na malutkim ogniu jeszcze przez ok. 30-60 minut w celu odparowania resztek wody. Uważać bo osad na dnie łatwo można przypalić co zmieni smak masła. Na drugim zdjęciu, ku przestrodze, przypalony rondelek.
  3. Czysty, wytopiony tłuszcz o intensywnie żółtej, przezroczystej barwie przelewamy ostrożnie z rondelka do słoiczka. Czynność wykonujemy powoli – płynne masło powinno się lać wolnym strumieniem, aby nie dostała się do niego ta część białka która osiadła na dnie. Przelewanie przerywamy, gdy na dnie zostanie wytrącone białko z resztką tłuszczu.
  4. Masła klarowanego nie trzeba trzymać w lodówce,  można go przechowywać w temperaturze pokojowej. Podczas przechowywania krzepnie. W temperaturze pokojowej jest miękkie i ma strukturę lekko ziarnistą, w lodówce mocno stwardnieje na gładką masę.

P.S. Jeśli nie jesteś alergikiem, to możesz wykorzystać pozostałe na dnie naczynia ścięte białko mleczne np. do zupy.

Oceń ten przepis