Marchewkowiec Ani
- 1 porcja
- 1 godzina
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Jajko - 4 sztuki
- Cukier - 1,5 szklanki
- Cynamon, mielony - 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia, bezglutenowy - 1 łyżeczka
- Uniwersalna mieszanka mąk bezglutenowych - 2 szklanki
- Olej - 1/2 szklanki
- Marchew, tarta - 2 szklanki
- Margaryna - 1/4 kostki
- Kakao - 1 łyżka
- Woda - 2 łyżki
- Ocet - 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Przygotowaną tortownicę wysmarować olejem. Oprószyć lekko mąką kukurydzianą lub ryżową.
Wymieszać suche składniki w misce: mąkę bezglutenową, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Jajka ubić z 1 szklanką cukru na puszysty krem. Dodać olej i marchewkę, zmiksować. Dodawać porcjami suche składniki, cały czas miksując. Wyłożyć ciasto do tortownicy, wyrównać łyżką powierzchnię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-180°C. Piec około 40 – 45 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
Polewa: rozpuścić margarynę z wodą, octem (można użyć również soku z cytryny) i kakao, cały czas mieszając, uważać żeby nie przypalić. Ostudzić.
Na ostudzone ciasto wylać polewę kakaową.