Marchewkowiec Ani

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 1 porcja
  • 1 godzina
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Jajko - 4 sztuki
  • Cukier - 1,5 szklanki
  • Cynamon, mielony - 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia, bezglutenowy - 1 łyżeczka
  • Uniwersalna mieszanka mąk bezglutenowych - 2 szklanki
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Marchew, tarta - 2 szklanki
  • Margaryna - 1/4 kostki
  • Kakao - 1 łyżka
  • Woda - 2 łyżki
  • Ocet - 1/2 łyżeczki

Do ciasta należy użyć marchewki startej na tarce o dużych oczkach.

Przygotowanie

Przygotowaną tortownicę wysmarować olejem. Oprószyć lekko mąką kukurydzianą lub ryżową.

Wymieszać suche składniki w misce: mąkę bezglutenową, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Jajka ubić z 1 szklanką cukru na puszysty krem. Dodać olej i marchewkę, zmiksować. Dodawać porcjami suche składniki, cały czas miksując. Wyłożyć ciasto do tortownicy, wyrównać łyżką powierzchnię.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-180°C. Piec około 40 – 45 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.

Polewa: rozpuścić margarynę z wodą, octem (można użyć również soku z cytryny) i kakao, cały czas mieszając, uważać żeby nie przypalić. Ostudzić.

Na ostudzone ciasto wylać polewę kakaową.

Oceń ten przepis