Mannowiec/Stefanka

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 20 porcji
  • 2 godziny
  • Średnie

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki do wypieków - np. Schar MIX C
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • Łyżka masła - 30g
  • 100 g miodu
  • 200 g oleju
  • 50 g cukru

Masa:

  • 250g-500g serka mascarpone (przy 500 g będzie więcej masy:))
  • cukier puder - do smaku

Polewa:

  • jaką kto lubi – u mnie gorzka czekolada rozpuszczona w śmietance 30%

Odkąd syn przeszedł na dietę bezglutenową brakowało mi w święta mannowca/stefanki.

Masa z kaszy kukurydzianej absolutnie mi nie podeszła. Od znajomej babci dostałam patent na masę. Prosty i skuteczny – próbował w wersji glutenowej – zwykły serek mascarpone ubity z cukrem. Uważam, że dla bezglutenowców to rewelacja.

Myślałam myślałam i wymyśliłam – znaczy przerobiłam przepis na Babkę.

Kruche w wersji bezglutenowej było dla mnie za kruche do mannowca i za długo miękło.

Zrobiłam, smakuje jak glutenowe, jest miękkie – ciasto podczas składania jest bardzo delikatne, jak to babka, ale smak jak prawdziwy glutenowy mannowiec.

Przygotowanie

Ciasto:

  • Rozpuścić  miód, cukier i masło – wystudzić.
  • Ubić jajka, dodać olej, dalej ubijać – dodać wystudzoną masę miodową – ubić.
  • Dodać mąkę z sodą.
  • Na blaszkę najlepiej z wyjmowanym dnem(żeby łatwiej potem było wyjąc placek) położyć papier.
  • Rozsmarować połowę masy.
  • Piec ok. 12 minut w 180 stopniach. Ma mieć ładny jasno brązowy kolor.
  • Porcja starcza na 2 placki w blaszce o wymiarach – 21x32cm.

Ja potem przekroiłam placki i wyszły mi cztery.

Masa:

  • Ubić w mikserze serek mascarpone z cukrem pudrem – co najmniej 250 gram – ale przy 500 będzie wyjdzie więcej masy.

Na wierzch polewa – jaką kto lubi – u mnie gorzka czekolada rozpuszczona w śmietance 30%.

Oceń ten przepis