Mannowiec/Stefanka
- 20 porcji
- 2 godziny
- Średnie
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki do wypieków - np. Schar MIX C
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- Łyżka masła - 30g
- 100 g miodu
- 200 g oleju
- 50 g cukru
Masa:
- 250g-500g serka mascarpone (przy 500 g będzie więcej masy:))
- cukier puder - do smaku
Polewa:
- jaką kto lubi – u mnie gorzka czekolada rozpuszczona w śmietance 30%
Przygotowanie
Ciasto:
- Rozpuścić miód, cukier i masło – wystudzić.
- Ubić jajka, dodać olej, dalej ubijać – dodać wystudzoną masę miodową – ubić.
- Dodać mąkę z sodą.
- Na blaszkę najlepiej z wyjmowanym dnem(żeby łatwiej potem było wyjąc placek) położyć papier.
- Rozsmarować połowę masy.
- Piec ok. 12 minut w 180 stopniach. Ma mieć ładny jasno brązowy kolor.
- Porcja starcza na 2 placki w blaszce o wymiarach – 21x32cm.
Ja potem przekroiłam placki i wyszły mi cztery.
Masa:
- Ubić w mikserze serek mascarpone z cukrem pudrem – co najmniej 250 gram – ale przy 500 będzie wyjdzie więcej masy.
Na wierzch polewa – jaką kto lubi – u mnie gorzka czekolada rozpuszczona w śmietance 30%.