Maliny na kokosowej chmurce
- 10 porcji
- 2 godziny 10 minut
- Średnie
Składniki:
Ciasto:
- Mąka Schar Mix C PATISSERIE - 180 g
- Mąka ziemniaczana - 60 g
- Mąka kukurydziana - 30 g
- Mąka ryżowa - 30 g
- Masło, zimne - 200 g
- Jajko, duże - 1 sztuka
- Proszek do pieczenia bg - 1/2 łyżeczki
- Cukier puder - 150 g
- Sól - 1 szczypta
Masa kokosowa:
- Wiórki kokosowe - 150 g
- Cukier - 50 g
- Białko jaja kurzego - 4 sztuki
Dodatkowo:
- Powidła/Dżem ze śliwki/czarnej porzeczki - 290 g
- Maliny, do posypania - około 500 g
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części (jedna większa na spód) i wkładamy do zamrażarki na ok. 1h.
Po tym czasie wykładamy spód i wstawiamy do piekarnika na 20 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Robimy masę – ubijamy białka, następnie delikatnie mieszając dodajemy cukier i wiórki kokosowe.
Po wyciągnięciu smarujemy spód dżemem i na to wykładamy masę.
Na wierzch masy ścieramy na tarce druga kulę ciasta wyciągniętą z piekarnika.
Na wierzch ciasta kładziemy umyte maliny.