Maliny na kokosowej chmurce

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 10 porcji
  • 2 godziny 10 minut
  • Średnie

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka Schar Mix C PATISSERIE - 180 g
  • Mąka ziemniaczana - 60 g
  • Mąka kukurydziana - 30 g
  • Mąka ryżowa - 30 g
  • Masło, zimne - 200 g
  • Jajko, duże - 1 sztuka
  • Proszek do pieczenia bg - 1/2 łyżeczki
  • Cukier puder - 150 g
  • Sól - 1 szczypta

Masa kokosowa:

  • Wiórki kokosowe - 150 g
  • Cukier - 50 g
  • Białko jaja kurzego - 4 sztuki

Dodatkowo:

  • Powidła/Dżem ze śliwki/czarnej porzeczki - 290 g
  • Maliny, do posypania - około 500 g

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części (jedna większa na spód) i wkładamy do zamrażarki na ok. 1h.

Po tym czasie wykładamy spód i wstawiamy do piekarnika na 20 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Robimy masę – ubijamy białka, następnie delikatnie mieszając dodajemy cukier i wiórki kokosowe.

Po wyciągnięciu smarujemy spód dżemem i na to wykładamy masę.

Na wierzch masy ścieramy na tarce druga kulę ciasta wyciągniętą z piekarnika.

Na wierzch ciasta kładziemy umyte maliny.

Oceń ten przepis