MAKOWIEC
- 12 porcji
- 1 godzina 30 minut
- Łatwe
Składniki:
- 0,5 kg maku
- 1 kg jabłek
- 8 jajek
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 7 łyżek kaszy jaglanej
- 1 szklanka miodu
- 100 g płatków migdałowych
- 100 g rodzynek
- 1 olejek migdałowy
Przygotowanie
Mak zalać wrzątkiem na noc (nie przykrywać), następnego dnia zmielić 2 razy.
Do zmielonego maku dodać: żółtka, roztopione masło, starte jabłka na grubej tarce, płynny miód, surową kaszę jaglaną, rodzynki, płatki migdałowe, olejek migdałowy, 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, na koniec ubite białka i dokładnie wszystko wymieszać.
Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez około 50 minut.