MAKOWIEC

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 12 porcji
  • 1 godzina 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • 0,5 kg maku
  • 1 kg jabłek
  • 8 jajek
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 7 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka miodu
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g rodzynek
  • 1 olejek migdałowy

MAKOWIEC to doskonałe ciasto „na niedzielę” i na każdą inną okazję. Jest łatwe w przygotowaniu, zdrowe, a co najważniejsze – PRZEPYSZNE!

Przygotowanie

Mak zalać wrzątkiem na noc (nie przykrywać), następnego dnia zmielić 2 razy.

Do zmielonego maku dodać: żółtka, roztopione masło, starte jabłka na grubej tarce, płynny miód, surową kaszę jaglaną, rodzynki, płatki migdałowe, olejek migdałowy, 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, na koniec ubite białka i dokładnie wszystko wymieszać.

Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez około 50 minut.

Oceń ten przepis