Makowiec na biszkopcie
- 16 porcji
- 2 godziny
- Trudne
Składniki:
- Mak, suchy - 500 g
- Jajko - 7 sztuk
- Cukier puder - 1 szklanka
- Cukier - 3 łyżki
- Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
- Jabłko - 3 sztuki
- Masło - 250 g
- Miód - 3 łyżki
- Olej - 6 łyżek
- Rodzynki - 100 g
- Orzechy lub migdały - 50-100 g
- Skrobia ziemniaczana - 3 łyżki
- Sok z cytryny lub ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia, bezglutenowy - 1 łyżeczka
- Czekolada gorzka - 100 g
- Biała czekolada - 100 g
Przygotowanie
Masa makowa
Będziesz potrzebować: mak, 4 jajka (osobno białka i żółtka), 4 łyżki oleju, cukier puder, jabłka, 15 dag masła, miód, rodzynki oraz 10 dag orzechów (lub migdałów).
Mak zalać wrzątkiem, odstawić na godzinę. Namoczony mak odsączyć na gęstym sitku, zmielić w maszynce do mięsa razem z orzechami. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodać mak z orzechami, aromat, rodzynki, starte jabłka, miód, olej, a na końcu pianę z białek. Wyłożyć masę do dużej wysmarowanej tłuszczem tortownicy (średnica 28 cm), piec 40 min w temp. 180°C
Biszkopt
Będziesz potrzebować: 3 jajka (osobno białka i żółtka), skrobię ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy, 2 łyżki oleju, sok z cytryny (możesz zamienić na ocet jabłkowy), proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka wymieszać z sokiem cytrynowym, dodawać do ubitych białek , wymieszać. Dodawać stopniowo do masy skrobię ziemniaczaną z proszkiem, delikatnie mieszając. Na koniec wlać olej, wymieszać, wlać na upieczoną masę makową. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Ostudzić. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć ostrożnie na tacę, tak aby biszkopt był na spodzie, a masa makowa na wierzchu.
Polewy
Czekoladę i masło (po 5 dag masła na każdą czekoladę) roztopić na parze (osobno białą i gorzką czekoladę), dokładnie wymieszać, polać ciasto najpierw jedną polewą, a gdy lekko zastygnie drugą.