Makowiec japoński
- 8 porcji
- 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- 1 kostka masła 200g
- 1/2 szklanki cukru
- 9 jaj
- 300g suchego zmielonego maku
- 600g surowych jabłek
- 9 czubatych łyżek zmielonych biszkoptów bezglutenowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 100g bakali
Przygotowanie
Masło ucieram z połową cukru, dodając stopniowo po 1 żółtku. Gdy masa będzie dobrze utarta, dodaję mak i ponownie ucieram. Jabłka ucieram na dużych oczkach i wrzucam do powstałej masy, mieszam ręką.
Wrzucam zmielone biszkopty i ponownie całość mieszam. W osobnej misce ubijam białko z pozostała ilością cukru, na sztywną pianę. Dodaje proszek do pieczenia i bakalie do masy a na koniec białka i bardzo delikatnie mieszam ręką.
U mnie wśród bakalii znalazły się orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa i suszone morele.
Placek wstawiam do pieczenia na około godzinę w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.