Makowiec japoński

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 8 porcji
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 kostka masła 200g
  • 1/2 szklanki cukru
  • 9 jaj
  • 300g suchego zmielonego maku
  • 600g surowych jabłek
  • 9 czubatych łyżek zmielonych biszkoptów bezglutenowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 100g bakali

Przygotowanie

Masło ucieram z połową cukru, dodając stopniowo po 1 żółtku. Gdy masa będzie dobrze utarta, dodaję mak i ponownie ucieram. Jabłka ucieram na dużych oczkach i wrzucam do powstałej masy, mieszam ręką.

Wrzucam zmielone biszkopty i ponownie całość mieszam. W osobnej misce ubijam białko z pozostała ilością cukru, na sztywną pianę. Dodaje proszek do pieczenia i bakalie do masy a na koniec białka i bardzo delikatnie mieszam ręką.

U mnie wśród bakalii znalazły się orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa i suszone morele.

Placek wstawiam do pieczenia na około godzinę w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.

Oceń ten przepis