Makowe ślimaczki świąteczne

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 16 porcji
  • 3 godziny
  • Średnie

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mleka
  • 60 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 120 g cukru
  • 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 4 żółtka
  • 600 g mieszanki mąk mix B (Schaer)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1,5 puszki masy makowej bezglutenowej (Helio)

Przygotowanie

  1. Podgrzać mleko do 37 stopni i wymieszać w nim cukier i drożdże.
  2. Odstawić na 5 minut do wyrośnięcia, aby drożdże zaczęły pracować.
  3. Masło, żółtka, mąkę i sól połączyć w misce, dodać zaczyn i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki i nie przyklejać się do miski. Czasem trzeba dodać ok 50 ml mleka więcej podczas wyrabiania – należy obserwować jak zachowuje się ciasto.
  4. Ciasto pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia w misce pod przykryciem.
  5. Po tym czasie należy podzielić ciasto na 2 części.
  6. Jedną z nich rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm, wyłożyć na nie połowę przygotowanej masy makowej, tak, aby dokładnie pokryć ciasto, a przy jednym z boków zostawić kawałek 3-4 cm bez masy makowej (do końcowego sklejenia).
  7. Posmarować z góry rozbełtanym białkiem i zwinąć roladę tak, aby na końcu był wolny kawałek ciasta.
  8. Delikatnie ugnieść rulon, aby wypełnić wszystkie przestrzenie, podzielić na 8 równych kawałków.
  9. Te same czynności należy wykonać z pozostałym ciastem i masą makową.
  10. Przygotowane ślimaczki posmarować z wierzchu białkiem.
  11. Wstawić do zimnego piekarnika na 30-40 min na 180 st. C.
  12. Po upieczeniu i ostygnięciu bułeczki można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem. Smacznego!

Oceń ten przepis