Makowe ślimaczki świąteczne
- 16 porcji
- 3 godziny
- Średnie
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mleka
- 60 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 120 g cukru
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 4 żółtka
- 600 g mieszanki mąk mix B (Schaer)
- ½ łyżeczki soli
- 1,5 puszki masy makowej bezglutenowej (Helio)
Przygotowanie
- Podgrzać mleko do 37 stopni i wymieszać w nim cukier i drożdże.
- Odstawić na 5 minut do wyrośnięcia, aby drożdże zaczęły pracować.
- Masło, żółtka, mąkę i sól połączyć w misce, dodać zaczyn i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki i nie przyklejać się do miski. Czasem trzeba dodać ok 50 ml mleka więcej podczas wyrabiania – należy obserwować jak zachowuje się ciasto.
- Ciasto pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia w misce pod przykryciem.
- Po tym czasie należy podzielić ciasto na 2 części.
- Jedną z nich rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm, wyłożyć na nie połowę przygotowanej masy makowej, tak, aby dokładnie pokryć ciasto, a przy jednym z boków zostawić kawałek 3-4 cm bez masy makowej (do końcowego sklejenia).
- Posmarować z góry rozbełtanym białkiem i zwinąć roladę tak, aby na końcu był wolny kawałek ciasta.
- Delikatnie ugnieść rulon, aby wypełnić wszystkie przestrzenie, podzielić na 8 równych kawałków.
- Te same czynności należy wykonać z pozostałym ciastem i masą makową.
- Przygotowane ślimaczki posmarować z wierzchu białkiem.
- Wstawić do zimnego piekarnika na 30-40 min na 180 st. C.
- Po upieczeniu i ostygnięciu bułeczki można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem. Smacznego!