Makiełki

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 3 porcje
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

  • Bezglutenowy makaron tagliatelle, szerokie wstążki - 250 g
  • Sól - 1 szczypta
  • Mak, nieugotowany - 110 g
  • Rodzynki - 2 garście
  • Masło bez laktozy - 3 łyżki
  • Cukier - 2 łyżki

Makiełki – tradycyjna wielkopolska potrawa wigilijna z maku, bakalii i makaronu.

Przygotowanie

Rodzynki zalej niewielką ilością wody i odstaw na dwie godziny. Potem odcedź. Mak gotuj w wodzie 15 minut. Odcedź. Zmiel dwukrotnie używając maszynki do mielenia mięsa lub zmiksuj blenderem.
Makaron ugotuj zgodnie z  instrukcją na opakowaniu w wodzie ze szczyptą soli, 20 minut. Odcedź i przelej niewielką ilością wody, makaron ma być ciepły. Do ciepłego makaronu dodaj masło, cukier, zmielony mak i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj od razu, gdy makaron jeszcze ciepły.

Oceń ten przepis