Makiełki
- 3 porcje
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
- Bezglutenowy makaron tagliatelle, szerokie wstążki - 250 g
- Sól - 1 szczypta
- Mak, nieugotowany - 110 g
- Rodzynki - 2 garście
- Masło bez laktozy - 3 łyżki
- Cukier - 2 łyżki
Przygotowanie
Rodzynki zalej niewielką ilością wody i odstaw na dwie godziny. Potem odcedź. Mak gotuj w wodzie 15 minut. Odcedź. Zmiel dwukrotnie używając maszynki do mielenia mięsa lub zmiksuj blenderem.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w wodzie ze szczyptą soli, 20 minut. Odcedź i przelej niewielką ilością wody, makaron ma być ciepły. Do ciepłego makaronu dodaj masło, cukier, zmielony mak i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj od razu, gdy makaron jeszcze ciepły.