Makaron ze szpinakiem

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 2 porcje
  • 25 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Makaron bezglutenowy (pene, fusilli lub świderki) - 200 g
  • Szpinak mrożony - ½ opakowania (200 g)
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Suszone pomidory w oleju - 1 słoiczek
  • Oliwa z oliwek - ok. 3 łyżki
  • Śmietanka 30% (opcjonalnie) - ⅓ szklanki
  • Sól
  • Pieprz
  • Płatek masła

Makaron ze szpinakiem to szybkie i łatwe do wykonania danie, a przy tym idealny sposób na to, by przekonać siebie i innych członków rodziny do zieleniny.

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać zmiażdżony w prasce czosnek, mieszając lekko zeszklić.  Dodać część pokrojonych suszonych pomidorów, chwilę razem podsmażać. 

Zamrożony szpinak włożyć do rondelka. Gdy lód się roztopi posolić, popieprzyć do smaku, dodać płatek masła. Następnie dodać podsmażony czosnek oraz całość suszonych pomidorów (można dodać jeszcze odrobinę sosu ze słoika z suszonych pomidorów). Poddusić razem kilka minut, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Kto chce, może dodać słodką śmietankę.

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Nałożyć na talerze porcje makaronu, następnie sos szpinakowy i posypać kostkami sera feta.

Oceń ten przepis