Makaron z serem pleśniowym i kaparami

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 2 porcje
  • 15 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Makaron bezglutenowego typu rurki, kokardki, szerokie wstążki - ok. 200-250 g
  • Śmietanka 30% - 1/2 szklanki
  • Ser pleśniowy typu rokpol lub gorgonzola - ok. 100 g
  • Kapary (opcjonalnie) - 1‒2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Ser żółty do posypania (opcjonalnie), starty - 1-2 łyżki

Banalnie proste i szybkie a przy tym pyszne. Danie to należy do moich ulubionych awaryjnych dań. Sos i dodatki można spokojnie przygotować w czasie gotowania się makaronu.

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente lub do miękkości według upodobania domowników.  Gotowego nie odcedzamy na sicie, tylko odlewamy wodę z garnka, pozostawiając odrobinę na dnie. W czasie gdy makaron się gotuje, na patelnię wlewamy śmietankę, wrzucamy drobno pokruszony ser pleśniowy, stawiamy na niewielkim ogniu i mieszając ogrzewamy, aż ser się roztopi. Ogrzewamy bardzo powoli, aby sos się nie zważył, dodajemy kapary i doprawiamy pieprzem. Zestawiamy z ognia i mieszamy z odcedzonym ale wilgotnym makaronem. Delikatnie mieszamy. Makaron w sosie od razu wykładamy na talerze. Najlepszy jest gorący, świeżo przyrządzony. Kto lubi, może posypać dodatkowo startym serem, ale nie jest to konieczne.

Oceń ten przepis