Makaron z serem pleśniowym i kaparami
- 2 porcje
- 15 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Makaron bezglutenowego typu rurki, kokardki, szerokie wstążki - ok. 200-250 g
- Śmietanka 30% - 1/2 szklanki
- Ser pleśniowy typu rokpol lub gorgonzola - ok. 100 g
- Kapary (opcjonalnie) - 1‒2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
- Ser żółty do posypania (opcjonalnie), starty - 1-2 łyżki
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente lub do miękkości według upodobania domowników. Gotowego nie odcedzamy na sicie, tylko odlewamy wodę z garnka, pozostawiając odrobinę na dnie. W czasie gdy makaron się gotuje, na patelnię wlewamy śmietankę, wrzucamy drobno pokruszony ser pleśniowy, stawiamy na niewielkim ogniu i mieszając ogrzewamy, aż ser się roztopi. Ogrzewamy bardzo powoli, aby sos się nie zważył, dodajemy kapary i doprawiamy pieprzem. Zestawiamy z ognia i mieszamy z odcedzonym ale wilgotnym makaronem. Delikatnie mieszamy. Makaron w sosie od razu wykładamy na talerze. Najlepszy jest gorący, świeżo przyrządzony. Kto lubi, może posypać dodatkowo startym serem, ale nie jest to konieczne.