Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie „śmietanowym”

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 3 porcje
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

Sos

  • Kurki - 30 dkg (można wykorzystać inne grzyby np. pieczarki)
  • Cebula - 1 szt.
  • Filet z kurczaka (mały) - 1 szt.
  • Śmietana wegańska (Planton) - 1 opakowanie
  • Margaryna roślinna lub inny tłuszcz do smażenia - 1 łyżka

Przyprawy

  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa

Makaron

  • Makaron bezglutenowy - 25 dkg

Danie szybkie i pyszne, może być z mięsem lub bez mięsa 🙂

Przygotowanie

  • Oczyszczamy grzyby i jeżeli są duże to kroimy na drobniej
  • Kroimy cebulę na drobną kostkę
  • Kroimy filet na drobne kawałki

Cebulkę smażymy aż do zarumienienia, dorzucamy filet i smażymy około 5 minut. Dodajemy grzybki i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową (myślę że około łyżeczki jak nie więcej), dodajemy śmietanę i pozostawiamy na małym ogniu około 5 minut. Gotujemy makaron i gotowe do jedzenia 🙂

Smacznego 🙂

Oceń ten przepis