Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie „śmietanowym”
- 3 porcje
- 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
Sos
- Kurki - 30 dkg (można wykorzystać inne grzyby np. pieczarki)
- Cebula - 1 szt.
- Filet z kurczaka (mały) - 1 szt.
- Śmietana wegańska (Planton) - 1 opakowanie
- Margaryna roślinna lub inny tłuszcz do smażenia - 1 łyżka
Przyprawy
- Sól
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
Makaron
- Makaron bezglutenowy - 25 dkg
Przygotowanie
- Oczyszczamy grzyby i jeżeli są duże to kroimy na drobniej
- Kroimy cebulę na drobną kostkę
- Kroimy filet na drobne kawałki
Cebulkę smażymy aż do zarumienienia, dorzucamy filet i smażymy około 5 minut. Dodajemy grzybki i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową (myślę że około łyżeczki jak nie więcej), dodajemy śmietanę i pozostawiamy na małym ogniu około 5 minut. Gotujemy makaron i gotowe do jedzenia 🙂
Smacznego 🙂