Makaron z cukinią, serem camembert i kurczakiem

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 4 porcje
  • 45 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Pierś z kurczaka - 1 podwójna
  • Cukinia - 1 sztuka, średnia
  • Cebula - 1 sztuka
  • Ser pleśniowy camembert - 1 małe opakowanie
  • Oliwa do smażenia
  • Makaron bezglutenowy (najlepiej penne) - według uznania
  • Zioła prowansalskie
  • Bazylia
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Gęsta śmietana - 2 łyżki

Marynata do piersi z kurczaka:

  • Sos sojowy Tamari bezglutenowy - 1 łyżka
  • Miód - 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Cząber
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Czosnek - 1-2 ząbki

Do czasu przygotowania nie jest wliczony czas marynowania mięsa.

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy, żeby się nie sklejał (al dente).

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Wkładamy kurczaka na godzinę do marynaty.

Pokrojoną pierś z kurczaka, smażymy na patelni, po czym odkładamy.

Cukinię kroimy w pół plasterki, cebulę w kostkę, siekamy czosnek i smażymy wszystko na patelni, aż cukinia będzie miękka.

Na koniec dodajemy pokrojony ser pleśniowy, czekamy aż się roztopi oraz 2 łyżki śmietany. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron i kurczaka, doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, ziołami.

Oceń ten przepis