Makaron z cukinią, serem camembert i kurczakiem
- 4 porcje
- 45 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Pierś z kurczaka - 1 podwójna
- Cukinia - 1 sztuka, średnia
- Cebula - 1 sztuka
- Ser pleśniowy camembert - 1 małe opakowanie
- Oliwa do smażenia
- Makaron bezglutenowy (najlepiej penne) - według uznania
- Zioła prowansalskie
- Bazylia
- Czosnek - 2 ząbki
- Gęsta śmietana - 2 łyżki
Marynata do piersi z kurczaka:
- Sos sojowy Tamari bezglutenowy - 1 łyżka
- Miód - 2 łyżki
- Sól
- Pieprz
- Cząber
- Oliwa - 2 łyżki
- Czosnek - 1-2 ząbki
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy, żeby się nie sklejał (al dente).
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Wkładamy kurczaka na godzinę do marynaty.
Pokrojoną pierś z kurczaka, smażymy na patelni, po czym odkładamy.
Cukinię kroimy w pół plasterki, cebulę w kostkę, siekamy czosnek i smażymy wszystko na patelni, aż cukinia będzie miękka.
Na koniec dodajemy pokrojony ser pleśniowy, czekamy aż się roztopi oraz 2 łyżki śmietany. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron i kurczaka, doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, ziołami.