Makaron z boczkiem i szpinakiem w sosie śmietanowym
- 2 porcje
- 45 minut
- Łatwe
Składniki:
- Boczek wędzony - kawałek
- Cebula - 1/2
- Liście szpinaku - 1 opakowanie
- Czosnek - 1 ząbek
- Śmietana 18-22% (gęsta) - 1 mała
- Zioła prowansalskie
- Sól
- Pieprz do smaku
- Makaron bezglutenowy - kształt według uznania - 125 g
Przygotowanie
Boczek pokroić w kostkę, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Boczek chwilę powytapiać na patelni na niedużym ogniu, potem podkręcić mocniej gaz i podsmażyć, dorzucić cebulę, po chwili dodać czosnek i liście szpinaku. Jak zmiękną wlać całą śmietanę, trochę wody aby danie nie było za gęste, doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem. Porcja dla dwóch osób.