Makaron ryżowy z soczewicą
- 3 porcje
- 15 minut
- Łatwe
Składniki:
- Makaron ryżowy Vermicelli (bezglutenowy) - 250 g
- Soczewica - 1 puszka (wg. uznania zielona/czerwona)
- Passata pomidorowa z ziołami - 700 g (np. Bieronka - Sottille Gusto)
- Sos sojowy bezglutenowy - do smaku
- Pietruszka
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
1. Soczewicę razem z zalewą wrzucamy na głęboką patelnię. Dla wielbicieli tłuszczów można wcześniej rozgrzać ulubiony olej lub oliwę na patelnię i dopiero dodać soczewicę. Nie jest to jednak konieczne ze względu na zalewę.
2. Kiedy soczewica zaczyna lekko skwierczeć, wlewamy całą passatę. Całość robi się dosyć rzadka, ale wszystko za chwilę pochłonie makaron. Czekamy aż oba produkty się troszkę zagotują. Po chwili dodajemy trochę soli i pieprzu (wg uznania) oraz garść natki pietruszki. Mieszamy, a następnie dodajemy kilka kropel sosu sojowego. Ilość każdego z dodatków zależy od upodobania. Dla wielbicieli wyrazistego smaku, polecam dodać trochę więcej pieprzu i sosu sojowego. Można też dodać trochę chili mielonego i innych suszonych/świeżych ziół.
3. Kiedy sos zaczyna się gotować, dodajemy cały (surowy!) makaron. Podlewamy go sosem, tak, żeby cały był zanurzony i mógł wchłaniać wodę. To pozwoli mu zmięknąć. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Danie grzejemy na małym ogniu aż do momentu zmięknięcia makaronu.
Wspaniale smakuje poprószone płatkami drożdżowymi.