Makaron ryżowy z łososiem i warzywami w sosie curry
- 4 porcje
- 40 minut
- Łatwe
Składniki:
- Makaron ryżowy 180g
- Łosoś świeży 0,5kg
- Marchew 2szt (średnie)
- Brokuł 1szt
- Szalotka 3szt
- Fasolka szparagowa mrożona 300g
- Szpinak mrożony 1 garść
- Masło czosnkowe 1 łyżka
- Pasta curry czerwona 2 łyżeczki
- Mleczko kokosowe 400ml
- Sól
Przygotowanie
Makaron ugotuj w osolonej wodzie ok .1min krócej niż zalecają na opakowaniu.
Łososia pokrój w ok 1,5cm kostkę. Dodaj masło czosnkowe ( u mnie zwykle masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem) i pastę curry. Wymieszaj i odstaw do lodówki.
Marchewkę obierz i pokrój w półtalarki. Brokuła umyj i podziel na małe różyczki. Ja wykorzystuje również korzeń, obieram go i kroję w paski. Umieść warzywa w garnku lub misce i zalej wrzątkiem.
Szalotkę pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na niewielkiej ilości masła czosnkowego. Następnie dodaj szpinak i podsmaż jeszcze chwilę. Dodaj fasolkę szparagową brokuła i marchewkę ( bez wody ). Smaż ok 3-5 min. Dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj. Po 2-3min dodaj łososia i wymieszaj delikatnie. Duś przez 5-7min pod przykryciem. Dodaj sól według uznania. Odcedzony makaron ryżowy połącz z resztą dania. Gotowe
Ja używam patelni do woka.