Makaron ryżowy z łososiem i warzywami w sosie curry

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 4 porcje
  • 40 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Makaron ryżowy 180g
  • Łosoś świeży 0,5kg
  • Marchew 2szt (średnie)
  • Brokuł 1szt
  • Szalotka 3szt
  • Fasolka szparagowa mrożona 300g
  • Szpinak mrożony 1 garść
  • Masło czosnkowe 1 łyżka
  • Pasta curry czerwona 2 łyżeczki
  • Mleczko kokosowe 400ml
  • Sól

Przygotowanie

Makaron ugotuj w osolonej wodzie ok .1min krócej niż zalecają na opakowaniu.

Łososia pokrój w ok 1,5cm kostkę. Dodaj masło czosnkowe ( u mnie zwykle masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem) i pastę curry. Wymieszaj i odstaw do lodówki.

Marchewkę obierz i pokrój w półtalarki. Brokuła umyj i podziel na małe różyczki. Ja wykorzystuje również korzeń, obieram go i kroję w paski. Umieść warzywa w garnku lub misce i zalej wrzątkiem.

Szalotkę pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na niewielkiej ilości masła czosnkowego.  Następnie dodaj szpinak i podsmaż jeszcze chwilę.  Dodaj fasolkę szparagową brokuła i marchewkę ( bez wody ). Smaż ok 3-5 min. Dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj. Po 2-3min dodaj łososia i wymieszaj delikatnie. Duś przez 5-7min pod przykryciem. Dodaj sól według uznania. Odcedzony makaron ryżowy połącz z resztą dania. Gotowe

Ja używam patelni do woka.

Oceń ten przepis