Makaron ryżowy z kurkami

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 2 porcje
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Makaron ryżowy bezglutenowy - 200 g
  • Kurki - 200 g
  • Cebula, duża - 2 sztuki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sos sojowy - 2-3 łyżki
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Sezon na kurki w pełni, więc to najlepszy czas, żeby się nimi nacieszyć. Oto jeden z moich sposobów.

Przygotowanie

1. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucić na głęboką, rozgrzaną patelnię. Smażyć (na oleju) aż się zarumieni.

2. Do cebuli dodać kurki – jeśli są małe to w całości, jeśli duże – to pokrojone. Następnie dodać posiekany czosnek. Doprawić sporą ilością soli i pieprzu. Dusić przez około 15-20 min.

3. W międzyczasie, zagotować wodę na makaron. Całe opakowanie wrzucić i gotować ok 3-4 min, aż będzie giętki, ale jeszcze nie gotowy.

4. Do kurek wlać sos sojowy (2-3 łyżki) oraz dodać natkę pietruszki.

5. Makaron odcedzić i z niewielką ilością wody z makaronu dodać do kurek. Wymieszać dokładnie, żeby wszystkie składniki się połączyły i gotować jeszcze do czasu, aż makaron będzie miękki i wchłonie wszystkie aromaty.

Oceń ten przepis