Makaron ryżowy z kurkami
- 2 porcje
- 30 minut
- Łatwe
Składniki:
- Makaron ryżowy bezglutenowy - 200 g
- Kurki - 200 g
- Cebula, duża - 2 sztuki
- Czosnek - 2 ząbki
- Sos sojowy - 2-3 łyżki
- Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
1. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucić na głęboką, rozgrzaną patelnię. Smażyć (na oleju) aż się zarumieni.
2. Do cebuli dodać kurki – jeśli są małe to w całości, jeśli duże – to pokrojone. Następnie dodać posiekany czosnek. Doprawić sporą ilością soli i pieprzu. Dusić przez około 15-20 min.
3. W międzyczasie, zagotować wodę na makaron. Całe opakowanie wrzucić i gotować ok 3-4 min, aż będzie giętki, ale jeszcze nie gotowy.
4. Do kurek wlać sos sojowy (2-3 łyżki) oraz dodać natkę pietruszki.
5. Makaron odcedzić i z niewielką ilością wody z makaronu dodać do kurek. Wymieszać dokładnie, żeby wszystkie składniki się połączyły i gotować jeszcze do czasu, aż makaron będzie miękki i wchłonie wszystkie aromaty.