Makaron cukiniowy w stylu carbonara

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 4 porcje
  • 40 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • 2 cukinie (grubość ok. 6 cm)
  • 2 marchewki średniej wielkości (nieobowiązkowo)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • 1-2 łyżeczki parmezanu (do posypania)
  • oliwa (do smażenia)
  • sól (do smaku, najlepiej różowa)
  • zioła prowansalskie (do smaku, najlepiej własna mieszanka)

Najlepiej użyć warzyw świeżo zerwanych, jędrnych, z własnych upraw.

Tylko jędrne warzywa dobrze poddają się „temperowaniu”.

Przygotowanie

Cukinie i marchewki umyć, obrać i zetrzeć za pomocą temperówki do warzyw.

Czosnek obrać, rozgnieść (lub bardzo drobno pokroić) i podsmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy.

Dodać cukinię i marchew i poddusić, przyprawiając po chwili solą i ziołami prowansalskimi (opcjonalnie).

Żółtka, jajko, śmietanę i serek mascarpone zmiksować w wysokim naczyniu.

Sos dodać do warzyw na patelni i podgrzewać na malutkim ogniu, uważając żeby jajko się nie ścięło.

Można posypać parmezanem.

Oceń ten przepis