Makaron cukiniowy w stylu carbonara
- 4 porcje
- 40 minut
- Łatwe
Składniki:
- 2 cukinie (grubość ok. 6 cm)
- 2 marchewki średniej wielkości (nieobowiązkowo)
- 1 ząbek czosnku
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 330 ml śmietany 30%
- 1 łyżka serka mascarpone
- 1-2 łyżeczki parmezanu (do posypania)
- oliwa (do smażenia)
- sól (do smaku, najlepiej różowa)
- zioła prowansalskie (do smaku, najlepiej własna mieszanka)
Przygotowanie
Cukinie i marchewki umyć, obrać i zetrzeć za pomocą temperówki do warzyw.
Czosnek obrać, rozgnieść (lub bardzo drobno pokroić) i podsmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy.
Dodać cukinię i marchew i poddusić, przyprawiając po chwili solą i ziołami prowansalskimi (opcjonalnie).
Żółtka, jajko, śmietanę i serek mascarpone zmiksować w wysokim naczyniu.
Sos dodać do warzyw na patelni i podgrzewać na malutkim ogniu, uważając żeby jajko się nie ścięło.
Można posypać parmezanem.