Łosoś z kapustą pak choi i ryżem
- 2 porcje
- 20 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Kapusta pak choi - 1 szt.
- Świeży łosoś lub kurczak lub tofu - 200 g
- Bezglutenowy sos tamari lub sojowy
- Ryż czarny lub czerwony lub biały basmati - 200 g
- Opcjonalnie: ugotowana fasolka szparagowa lub brokuł
Przygotowanie
1. Ugotować ryż wg wskazówek na opakowaniu.
2. Pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju łososia / kurczaka / tofu (tofu należy odsączyć (można zamarynować w sosie tamari na około 30 minut jeżeli jest czas).
3. Odłożyć łososia/ kurczaka/tofu na talerz. Na tym samym oleju podsmażyć kapustę przez około 5 minut dodając do smażenia sos tamari/ sojowy do smaku. Sos najlepiej dodawać stopniowo (kosztując) żeby nie było za słono.
4. Opcjonalnie można dodać biały i / lub czarny sezam.
5. Dodać łososia/ kurczaka/ tofu.
6. Serwować z ryżem na gorąco, brokułem i/lub fasolką szparagową.