Łosoś z kapustą pak choi i ryżem

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 2 porcje
  • 20 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Kapusta pak choi - 1 szt.
  • Świeży łosoś lub kurczak lub tofu - 200 g
  • Bezglutenowy sos tamari lub sojowy
  • Ryż czarny lub czerwony lub biały basmati - 200 g
  • Opcjonalnie: ugotowana fasolka szparagowa lub brokuł

Sycące danie z ryżem, idealne by wziąć je ze sobą do szkoły lub pracy.

Przygotowanie

1. Ugotować ryż wg wskazówek na opakowaniu.

2. Pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju  łososia / kurczaka / tofu (tofu należy odsączyć (można zamarynować w sosie tamari na około 30 minut jeżeli jest czas).

3. Odłożyć łososia/ kurczaka/tofu na talerz. Na tym samym oleju podsmażyć kapustę przez około 5 minut dodając do smażenia sos tamari/ sojowy do smaku. Sos najlepiej dodawać stopniowo (kosztując) żeby nie było za słono.

4. Opcjonalnie można dodać biały i / lub czarny sezam.

5. Dodać łososia/ kurczaka/ tofu.

6. Serwować z ryżem na gorąco, brokułem i/lub fasolką szparagową.

Oceń ten przepis