Lody mocno czekoladowe
- 10 porcji
- 20 minut
- Łatwe
Składniki:
- Gorzka czekolada bezglutenowa - 180 g
- Kakao (najlepiej czarne kakao) - 50 g
- Mleko 3.2 % tłuszczu (może być bezlaktozowe) - 400 g
- Śmietana 36 % tłuszczu (może być bezlaktozowa) - 200 g
- Cukier puder - 150 g
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Sól - szczypta (opcjonalnie)
Przygotowanie
Czekoladę pokrój drobno nożem. W garnku zagotuj wodę. Podczas gotowania, na górę wstaw miskę, do której wrzuć czekoladę, kakao, mleko, śmietanę, cukier, żółtka i sól. Zmniejsz płomień tak, aby woda się gotowała, ale nie kipiała. Zawartość w misce mieszaj przez co najmniej 8-10 minut (wszystko ma się dokładnie rozpuścić i połączyć).
Gotową masę przelej do silikonowej, aluminiowej lub ceramicznej foremki, zapełniając ją masą maksymalnie do 4 cm wysokości. Przykryj folią spożywczą i całkowicie ostudź. Po ostudzeniu wstaw do zamrażalki na 10 godzin. Po tym czasie przełóż foremkę do lodówki na około 15 minut, a następnie szybko pokrój ostrym nożem na małe kawałki (najlepiej max 3×3 cm). Masę sprawnie zmiksuj blenderem (najlepiej mieć blender o dużej mocy), można miksować w podzieleniu masy na 2-3 porcje.
Zblendowaną masę przełóż do miski i wstaw do zamrażalki. Po upływie 2-3 godzin lody są znakomite do jedzenia! Lody udekoruj ulubionymi owocami lub orzechami.
Smacznego!
Ważne, aby masa podczas blendowania nie roztopiła się całkowicie, bo jeśli tak się stanie, lody powinno zjeść się od razu.
Do lodów można dodać szczyptę chilli, aby nadać im ostrego smaku.