Likier czekoladowo – kawowy

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 1 porcja
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Cukierki bg Toffino Choco (Goplana) - 55 szt (ok 38 dkg)
  • Mleko UHT (może być bez laktozy) - 400 ml
  • Wódka czysta 40% - 0,5 l
  • Cukier wanilinowy bg - 1 op (32 g)
  • Kawa rozpuszczalna (Jacobs Cronat Gold) - 2 łyżki

Trunek ten szczególnie smakuje w okresie: zima, Boże Narodzenie, karnawał

Przygotowanie

Mleko, cukierki, cukier wanilinowy i kawę zagrzać w kąpieli wodnej (naczynie z mlekiem i pozostałymi składnikami w naczyniu z gotującą się wodą) do czasu aż cukierki staną się „ciągliwe”. Następnie wszystko zmiksować blenderem, na końcu dodać wódkę. Przelać do butelek. Z podanych składników wychodzi ponad 1 l likieru.

Oceń ten przepis