Letnie naleśniki z ciasta parzonego

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 2 porcje
  • 40 minut
  • Średnie

Składniki:

Ciasto:

  • Mix mąki bezglutenowej - 110 g
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Masło - 50 g
  • Jajko - 1 sztuka
  • Olej rzepakowy do smażenia

Nadzienie:

  • Truskawki
  • Bita śmietana
  • Cukier puder do dekoracji

Naleśniki z ciasta parzonego – świetnie smakują z dodatkiem świeżych owoców i bitej śmietany.

Przygotowanie

Wodę z masłem  doprowadź do wrzenia w garnku.

Zdejmij z ognia i przesiej do środka mąkę.

Wymieszaj ciasto energicznie i odstaw do ostudzenia.

Wbij jajko do chłodnej masy i zmiksuj na gładkie ciasto.

Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wyciskaj szprycą ciasto na kształt naleśnika.

Dobrze zrumienione odsącz na ręczniku papierowym.

Podawaj z sezonowymi owocami, bitą śmietaną i cukrem pudrem.

Oceń ten przepis