Leśny mech

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 16 porcji
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

ciasto:

  • mąki bezglutenowe: owsiana - 200g, kukurydziana -150g, ziemniaczana - 50g
  • szpinak świeży - 200g
  • olej rzepakowy - 250ml
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • jajka - 5 sztuk
  • cukier lub inne słodzidło - 0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

krem:

  • mascarpone - 500g
  • śmietana kremówka - 300ml
  • cukier puder - 2-3 łyżki

poncz:

  • woda - 4 łyżki
  • sok z 1/3 cytryny

dodatkowo:

  • Ulubione owoce u mnie pestki granatu i liście mięty do dekoracji

Ciasto upiekłam w dwóch foremkach 11×25 cm. Ilość słodzidła można dostosować do swoich upodobań. W tej wersji nie wychodzi ono zbyt słodkie.

Przygotowanie

Ciasto:

Szpinak, olej i  cukier waniliowy blendujemy na gładką masę. Oddzielamy jajka. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Następnie zmniejszamy obroty robota/miksera i dodajemy żółtka (pojedynczo). Następnie dodajemy powoli masę szpinakową. Suche składniki przesiewamy przez sitko. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników w jednolitą masę. Foremki wykładamy papierem do pieczenia a następnie przelewamy ciasto. Pieczemy w 170°C opcja góra-dół, do suchego patyczka. U mnie trwało to 20 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.

Krem:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ubijamy na sztywną masę. Ważne aby kremówka była dobrze schłodzona.

Składanie ciasta:

Ciasto kroimy na pół tworząc po 2 blaty. Mieszamy wodę z sokiem z cytryny i nasączamy dolne partie. Następnie wykładamy krem zostawiając odrobinę na górę. Przykrywamy drugim blatem. Rozprowadzamy pozostały krem i układamy owoce. Ciasto chowamy na min. 1 godzinę do lodówki i gotowe.

Oceń ten przepis