Leśny mech
- 16 porcji
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
ciasto:
- mąki bezglutenowe: owsiana - 200g, kukurydziana -150g, ziemniaczana - 50g
- szpinak świeży - 200g
- olej rzepakowy - 250ml
- cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- jajka - 5 sztuk
- cukier lub inne słodzidło - 0.5 szklanki
- proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
krem:
- mascarpone - 500g
- śmietana kremówka - 300ml
- cukier puder - 2-3 łyżki
poncz:
- woda - 4 łyżki
- sok z 1/3 cytryny
dodatkowo:
- Ulubione owoce u mnie pestki granatu i liście mięty do dekoracji
Przygotowanie
Ciasto:
Szpinak, olej i cukier waniliowy blendujemy na gładką masę. Oddzielamy jajka. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Następnie zmniejszamy obroty robota/miksera i dodajemy żółtka (pojedynczo). Następnie dodajemy powoli masę szpinakową. Suche składniki przesiewamy przez sitko. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników w jednolitą masę. Foremki wykładamy papierem do pieczenia a następnie przelewamy ciasto. Pieczemy w 170°C opcja góra-dół, do suchego patyczka. U mnie trwało to 20 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.
Krem:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ubijamy na sztywną masę. Ważne aby kremówka była dobrze schłodzona.
Składanie ciasta:
Ciasto kroimy na pół tworząc po 2 blaty. Mieszamy wodę z sokiem z cytryny i nasączamy dolne partie. Następnie wykładamy krem zostawiając odrobinę na górę. Przykrywamy drugim blatem. Rozprowadzamy pozostały krem i układamy owoce. Ciasto chowamy na min. 1 godzinę do lodówki i gotowe.