Łazanki

Oceń przepis

Średnia ocena: 3
  • 10 porcji
  • 1 godzina
  • Średnie

Składniki:

Makaron

  • 250 g mieszanki naleśnikowo - makaronowo - pierogowej (Bezgluten)
  • 2 jajka
  • ok. 50 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • Mąka ryżowa do posypywania

Pozostałe

  • 900 ml kapusty kiszonej
  • ok. 500 g kiełbasy bezglutenowej
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej rzepakowy

Jako dziecko nie kojarzyłam łazanek ze świętami. Towarzyszą nam dopiero od kilku lat, ale podejrzewam ze zostaną na długo.

W przepisie jest kiełbasa, ponieważ po wigilii dodaje ją do pozostałej części łazanek. Mimo ,że wszyscy je uwielbiamy na wigilijnym stole jest zbyt dużo pyszności i nadal zostaje duża część dania.

Przygotowanie

Makaron

Makaron przygotowuję według przepisu na opakowaniu tj. łącze wszystkie składniki i wyrabiam dość  elastyczne ciasto. Wałkuję i kroję w romby. Gotuję w osolonej wodzie z odrobiną oleju ok 2-3min od wypłynięcia (zależy od grubości makaronu). Makaron dokładnie płukam pod zimną wodą . Odsączamy na durszlaku.

Równie dobrze można po prostu ugotować ulubiony makaron?

.

W garnku gotuję przepłukaną kapustę do miękkości. Kiełbasę kroję w półtalarki i podsmażam na patelni. Wystudzoną kiełbasę chowam do pojemnika. Na patelni do woka podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaje pieczarki. Małe kroję tylko na ćwiartki, duże w kostkę. Duszę na małej mocy palnika. Przyprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaje odsączoną kapustę kiszoną i makaron. Dokładnie mieszam. Jeszcze odrobinę podsmażam razem. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Gotowe.

Po wigilii pozostałe łazanki w trakcie podgrzewania łącze z kiełbasą.

Oceń ten przepis