Łazanki
- 10 porcji
- 1 godzina
- Średnie
Składniki:
Makaron
- 250 g mieszanki naleśnikowo - makaronowo - pierogowej (Bezgluten)
- 2 jajka
- ok. 50 ml wody
- 1 łyżka oleju
- Mąka ryżowa do posypywania
Pozostałe
- 900 ml kapusty kiszonej
- ok. 500 g kiełbasy bezglutenowej
- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- Sól
- Pieprz
- Olej rzepakowy
Przygotowanie
Makaron
Makaron przygotowuję według przepisu na opakowaniu tj. łącze wszystkie składniki i wyrabiam dość elastyczne ciasto. Wałkuję i kroję w romby. Gotuję w osolonej wodzie z odrobiną oleju ok 2-3min od wypłynięcia (zależy od grubości makaronu). Makaron dokładnie płukam pod zimną wodą . Odsączamy na durszlaku.
Równie dobrze można po prostu ugotować ulubiony makaron?
.
W garnku gotuję przepłukaną kapustę do miękkości. Kiełbasę kroję w półtalarki i podsmażam na patelni. Wystudzoną kiełbasę chowam do pojemnika. Na patelni do woka podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaje pieczarki. Małe kroję tylko na ćwiartki, duże w kostkę. Duszę na małej mocy palnika. Przyprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaje odsączoną kapustę kiszoną i makaron. Dokładnie mieszam. Jeszcze odrobinę podsmażam razem. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Gotowe.
Po wigilii pozostałe łazanki w trakcie podgrzewania łącze z kiełbasą.