Kutia z komosą ryżową
- 6 porcji
- 1 godzina
- Średnie
Składniki:
- Mak, suchy - 160 g
- Nieugotowana biała komosa ryżowa - 160 g
- Miód spadziowy lub syrop z agawy - 4-5 łyżek
- Migdały - 100 g
- Orzechy włoskie, posiekane - 80 g
- Morele suszone, pokrojone w paski - 15 sztuk
- Rodzynki - 100 g
- Suszona żurawina - 80 g
- Olejek (ekstrakt) waniliowy - 1 łyżka
Przygotowanie
Rodzynki, suszoną żurawinę i pokrojone, suszone morele namocz na kilka godzin. Odcedź.
Migdały zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Odcedź i zdejmij skórkę z migdałów. Komosę ryżową przepłucz wodą, gotuj 10 minut, odcedź. Do komosy dodaj miód i wymieszaj. Mak gotuj w wodzie 15 minut. Odcedź. Zmiel dwukrotnie używając maszynki do mielenia mięsa lub zmiksuj blenderem.
Do komosy dodaj zmielony mak, orzechy włoskie, migdały, rodzynki, żurawinę, morele i olejek waniliowy, dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Podawaj polane kwaśną śmietaną. Przechowuj w lodówce.