Kutia z brązowym ryżem i bakaliami

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 1 godzina
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Ryż brązowy - 1 szklanka
  • Mak - 20 dag
  • Miód - 25 dag
  • Orzechy włoskie łuskane - 1/3 szklanki
  • Rodzynki - 2/3 szklanki
  • Karmelizowana skórka pomarańczowa - 1 szklanka

Bardzo dobra jest też kutia z sorgo lub z ziarnami bezglutenowego owsa (całymi, nie łamanymi). Ziarna gotujemy do miękkości, nie rozgotowując.

Przygotowanie

Ryż brązowy opłukać, ugotować – ma być miękki, ale nie rozgotowany (czas gotowania ok. 30 min), w szklance wrzącej wody z 1 łyżką oleju. Jeszcze ciepły wymieszać z miodem.

Mak sparzyć wrzącą wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem, tak długo, aż będzie dało się rozcierać go w palcach. Odcedzić przez gęste sito, osączyć, zmielić w maszynce do mięsa (2 razy, drugim razem przez sitko z drobnymi dziurkami). Wymieszać z ryżem i miodem.

Orzechy umyć, osączyć, drobno posiekać. Rodzynki umyć, osączyć.

Skórkę pomarańczową drobno pokroić. Do ryżu z miodem i makiem dodać posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki. Wymieszać. Przełożyć do zakręconego szklanego słoika i do chwili podania trzymać w lodówce (można tak trzymać 2-3 dni).

Oceń ten przepis