Kutia z brązowym ryżem i bakaliami
- 4 porcje
- 1 godzina
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Ryż brązowy - 1 szklanka
- Mak - 20 dag
- Miód - 25 dag
- Orzechy włoskie łuskane - 1/3 szklanki
- Rodzynki - 2/3 szklanki
- Karmelizowana skórka pomarańczowa - 1 szklanka
Przygotowanie
Ryż brązowy opłukać, ugotować – ma być miękki, ale nie rozgotowany (czas gotowania ok. 30 min), w szklance wrzącej wody z 1 łyżką oleju. Jeszcze ciepły wymieszać z miodem.
Mak sparzyć wrzącą wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem, tak długo, aż będzie dało się rozcierać go w palcach. Odcedzić przez gęste sito, osączyć, zmielić w maszynce do mięsa (2 razy, drugim razem przez sitko z drobnymi dziurkami). Wymieszać z ryżem i miodem.
Orzechy umyć, osączyć, drobno posiekać. Rodzynki umyć, osączyć.
Skórkę pomarańczową drobno pokroić. Do ryżu z miodem i makiem dodać posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki. Wymieszać. Przełożyć do zakręconego szklanego słoika i do chwili podania trzymać w lodówce (można tak trzymać 2-3 dni).