Kurczak z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 5 porcji
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • ok. 700 g filetów kurczaka
  • 400 g cukinii (ok. 1 i 1/2 młodej) - może być więcej
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1-1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 1,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • 200 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) lub wody ew. mleka
  • 100-150 ml śmietanki 30% lub śmietanki roślinnej lub mleka kokosowego (o małej zawartości kokosa lub light, aby smak kokosa nie była za mocny
  • opcjonalnie - 50 ml białego wina
  • duża garść świeżego szpinaku
  • sól, pieprz, olej/oliwa, bezglutenowa mąka do obtaczania (ja użyłam mąki z sorgo)

Prosty przepis na bardzo szybkie i smaczne danie z jednej patelni. Mięso jest soczyste, a sos śmietanowy bardzo smaczny. Wzorowałam się na przepisie z Kwestii Smaku.

W wersji z mlekiem kokosowym, wychodzi trochę inne danie, z ciemniejszym sosem i smakiem w stylu bardziej „azjatyckim”, ale też bardzo smaczne. Danie na zdjęciu jest z mlekiem kokosowym.

Przygotowanie

Filety kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Pokroić w dużą kostkę.

Mięso natrzeć startym czosnkiem, doprawić solą, pieprzem, oregano i curry. Na koniec nasmarować łyżką oliwy. Można robić od razu lub odstawić do zamarynowania aby zrobić później. Pokroić na nieduże kawałki cukinię. Odsączyć z zalewy suszone pomidory, pokroić w paski.

Kawałki mięsa oprószyć mąką, następnie kłaść na rozgrzaną dużą patelnię z 2 łyżkami tłuszczu i smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony. Jeśli patelnia jest nieduża, to obsmażać na raty. Zdjąć obsmażone mięso z patelni i odłożyć.

Na tę samą patelnię włożyć pokrojoną cukinię i podsmażać mieszając przez ok. 2 minuty. Dołożyć pokrojone suszone pomidory i smażyć razem jeszcze przez 1 minutę. Możesz dodać wino i chwilę odparować na większym ogniu.

Wlać bulion i zagotować. Włożyć z powrotem mięso na patelnię i wymieszać. Wlać śmietankę i zagotować. Mieszając gotować przez ok. 1 – 2 minuty aż sos zgęstnieje. Do gorącego dania dodać szpinak i przykryć pokrywką, aż szpinak „zwiędnie”.

Podawać z ryżem, makaronem, kluseczkami gnocchi.

Zamienniki: Cukinię można zastąpić czerwoną papryką lub brokułem. Zamiast szpinaku można dać listki świeżej bazylii. Zamiast mleczka kokosowego można dać śmietankę owsianą lub inną roślinną lub jogurt kokosowy. Na etapie duszenia do dania dodatkowo można wrzucić kilka pomidorków koktajlowych.

Oceń ten przepis