Kurczak z brokułem i marchewką po chińsku

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 3 porcje
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1-2 łyżeczki mielonej papryki (słodkiej i ostrej, wg uznania)
  • szczypta soli
  • pieprz mielony do smaku
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 brokuła podzielonego na różyczki
  • 1 marchewka pokrojona ukośnie na cienkie plasterki
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego (jeśli nie masz, to zwykłego roślinnego)
  • 2/3 szklanki ryżu basmati

Sos:

  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu ryżowego 5% lub soku z limonki lub cytryny
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki sosu rybnego, ostrygowego lub z czarnej fasoli

do posypania:

  • 2 łyżki ziaren sezamu lekko zrumienionego na suchej patelni
  • opcjonalnie listki świeżej kolendry lub szczypior

Kurczak z brokułem i marchewką po chińsku to smaczne i ekspresowe danie. Dobrze smakuje zarówno z ryżem jak i z makaronem ryżowym. Łatwe i w sumie szybkie danie, jeśli skrócić do minimum czas marynowania mięsa.

Przygotowanie

Filet kurczaka pokroić w paski 1,5 cm, doprawić solą, pieprzem, papryką i 1 łyżką oleju sezamowego. Jeśli się nie spieszymy to odłożyć do lodówki na ok. 30 minut. Przed samym smażeniem obtoczyć w skrobi ziemniaczanej.

Zagotować wodę w większym garnku. Na osolony wrzątek wrzucić różyczki brokuła (większe przekroić), po 2 minutach wyłowić je łyżką cedzakową. Wrzątek można wykorzystać do ugotowania ryżu.

Obrane czosnek i imbir zetrzeć na małej tarce lub drobniutko posiekać.

Rozgrzać 1 łyżkę oleju roślinnego w woku lub na dużej patelni. Cebulę podsmażyć na średnim ogniu przez 1-2 min. mieszając łopatką. Gdy się zeszkli, dodać czosnek i imbir. Zwiększyć ogień, wlać pozostałą łyżkę oleju sezamowego, dodać kurczaka i plasterki marchewki. Obsmażać co chwilę mieszając przez ok. 6 minut. Dodać składniki sosu, wymieszać i gotować przez ok. 2 – 3 minuty. Na koniec dodać obgotowane brokuły, wymieszać i razem zagotować.

Danie podawać z ugotowanym ryżem, posypane podprażonym sezamem i listkami kolendry lub pokrojonym ukośnie grubym szczypiorkiem.

Inspirowałam się przepisem na Kurczaka z brokułami po chińsku z Kwestii Smaku.

Oceń ten przepis