Kurczak z brokułem i marchewką po chińsku
- 3 porcje
- 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- 1-2 łyżeczki mielonej papryki (słodkiej i ostrej, wg uznania)
- szczypta soli
- pieprz mielony do smaku
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 brokuła podzielonego na różyczki
- 1 marchewka pokrojona ukośnie na cienkie plasterki
- 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki oleju sezamowego (jeśli nie masz, to zwykłego roślinnego)
- 2/3 szklanki ryżu basmati
Sos:
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki octu ryżowego 5% lub soku z limonki lub cytryny
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- opcjonalnie: 2 łyżeczki sosu rybnego, ostrygowego lub z czarnej fasoli
do posypania:
- 2 łyżki ziaren sezamu lekko zrumienionego na suchej patelni
- opcjonalnie listki świeżej kolendry lub szczypior
Przygotowanie
Filet kurczaka pokroić w paski 1,5 cm, doprawić solą, pieprzem, papryką i 1 łyżką oleju sezamowego. Jeśli się nie spieszymy to odłożyć do lodówki na ok. 30 minut. Przed samym smażeniem obtoczyć w skrobi ziemniaczanej.
Zagotować wodę w większym garnku. Na osolony wrzątek wrzucić różyczki brokuła (większe przekroić), po 2 minutach wyłowić je łyżką cedzakową. Wrzątek można wykorzystać do ugotowania ryżu.
Obrane czosnek i imbir zetrzeć na małej tarce lub drobniutko posiekać.
Rozgrzać 1 łyżkę oleju roślinnego w woku lub na dużej patelni. Cebulę podsmażyć na średnim ogniu przez 1-2 min. mieszając łopatką. Gdy się zeszkli, dodać czosnek i imbir. Zwiększyć ogień, wlać pozostałą łyżkę oleju sezamowego, dodać kurczaka i plasterki marchewki. Obsmażać co chwilę mieszając przez ok. 6 minut. Dodać składniki sosu, wymieszać i gotować przez ok. 2 – 3 minuty. Na koniec dodać obgotowane brokuły, wymieszać i razem zagotować.
Danie podawać z ugotowanym ryżem, posypane podprażonym sezamem i listkami kolendry lub pokrojonym ukośnie grubym szczypiorkiem.
Inspirowałam się przepisem na Kurczaka z brokułami po chińsku z Kwestii Smaku.