Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
![](https://kuchniabezglutenowa.pl/app/uploads/2020/05/kurczak-w-sosie-sl‚odko-kwal›nym.jpg)
- 3 porcje
- 45 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Pierś z kurczaka - 3 sztuki
- Papryka - 1-2 sztuki
- Pomidory w puszce - 1 sztuka
- Kukurydza w puszce - 1 sztuka
- Ananas w puszce - 1 sztuka
- Koncentrat pomidorowy - 3-4 łyżki
- Sól
- Słodka papryka w proszku
- Sos sojowy bezglutenowy Tamari
- Ocet winny
- Cukier kryształ
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą oraz papryką w proszku, odstawić na 1 godzinę, a następnie przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone w kostkę paprykę, pomidory i ananasa wraz z syropem, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec dodać kukurydzę, koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku odrobiną sosu sojowego, octu winnego i cukrem. Dusić wszystko jeszcze około 10-15 minut. Podawać z sypkim ryżem.
![](https://kuchniabezglutenowa.pl/app/uploads/2020/05/kurczak-w-sosie-sl‚odko-kwal›nym.jpg)