Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 3 porcje
  • 45 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Pierś z kurczaka - 3 sztuki
  • Papryka - 1-2 sztuki
  • Pomidory w puszce - 1 sztuka
  • Kukurydza w puszce - 1 sztuka
  • Ananas w puszce - 1 sztuka
  • Koncentrat pomidorowy - 3-4 łyżki
  • Sól
  • Słodka papryka w proszku
  • Sos sojowy bezglutenowy Tamari
  • Ocet winny
  • Cukier kryształ
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą oraz papryką w proszku, odstawić na 1 godzinę, a następnie przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone w kostkę paprykę, pomidory i ananasa wraz z syropem, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec dodać kukurydzę, koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku odrobiną sosu sojowego, octu winnego i cukrem. Dusić wszystko jeszcze około 10-15 minut. Podawać z sypkim ryżem.

Oceń ten przepis