Kulki mięsne
![](https://kuchniabezglutenowa.pl/app/uploads/2020/06/kulki-miesne2-z-sosem-1200x675.jpg)
- 28 porcji
- 45 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Mielone mięso z udźca indyka - 500 g
- Keczup - ¼ szklanki
- Starty parmezan (lub inny twardy ser) - ¼ szklanki
- Czosnek w proszku - 2 łyżeczki
- Sól - 1,5 łyżeczki
- Zioła (np. oregano lub suszonej pietruszki) - 1 łyżeczka
- Olej do smażenia
- Wykałaczki do nadziewania kulek
Przygotowanie
Wymieszać wszystkie składniki. Formować kulki mięsne średnicy około 3 cm. Smażyć w głębokim tłuszczu na jasno brązowy kolor – uważać, aby kulki się nie spaliły. Do kulek przygotować parę sosów – dipów. Najprostsze to keczup i grecki jogurt z czosnkiem.
![](https://kuchniabezglutenowa.pl/app/uploads/2020/06/kulki-miesne2-z-sosem-1200x797.jpg)
![](https://kuchniabezglutenowa.pl/app/uploads/2020/06/kulki-miesne1-1200x798.jpg)