Kulki mięsne

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 28 porcji
  • 45 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Mielone mięso z udźca indyka - 500 g
  • Keczup - ¼ szklanki
  • Starty parmezan (lub inny twardy ser) - ¼ szklanki
  • Czosnek w proszku - 2 łyżeczki
  • Sól - 1,5 łyżeczki
  • Zioła (np. oregano lub suszonej pietruszki) - 1 łyżeczka
  • Olej do smażenia
  • Wykałaczki do nadziewania kulek

Pomysł dla starszych dzieci na przyjęcie urodzinowe. Ładnie podane kulki mięsne na pewno się spodobają. Jeżeli podamy do tego jakiś smakowity sos, na przykład „Thousand Island” czyli sos tysiąca wysp, dzieci będą zachwycone.

Przygotowanie

Wymieszać wszystkie składniki. Formować kulki mięsne średnicy około 3 cm. Smażyć w głębokim tłuszczu na jasno brązowy kolor – uważać, aby kulki się nie spaliły. Do kulek przygotować parę sosów – dipów. Najprostsze to keczup i grecki jogurt z czosnkiem.

Oceń ten przepis