Kruche ciasto ze śliwkami (lub jabłkami)

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 12 porcji
  • 1 godzina 20 minut
  • Łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka kukurydziana - 40 dag
  • Mieszanka mąk bezglutenowych, uniwersalna (np. Bezgluten) - 30 dag
  • Proszek do pieczenia, bezglutenowy - 1 łyżeczka
  • Cukier kryształ - 1 szklanka
  • Margaryna - 20 dag
  • Jajko - 3 sztuki
  • Śmietana kokosowa - 2 łyżki

Kruszonka

  • Mąka bezglutenowa - 2 łyżki
  • Cukier - 1/4 szklanki

Dodatki

  • Śliwka - 2 kg
  • Cukier i cynamon do posypania

Potrzebne narzędzia

  • Blacha duża ( ja mam 36/26 cm)
  • Papier do pieczenia na blachę

Przepis mam od mojej mamy jak jeszcze jadłam z glutenem. Każdy przepis sama przerabiam i dopasowuje składniki oraz niestety robię na tzw. „oko”.

Proporcje można dopasowywać do formy lub do tego co chcemy zrobić

Ciasto jest kruche i można je wykorzystać do różnych przepisów, ale ja najczęściej robię kruche z jabłkami lub śliwkami oraz ciasteczka :).

Pierwszy raz spisuje i udostępniam przepis dlatego bardzo proszę o wyrozumiałość 😉

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:

  • mąki, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, dodajemy margarynę i ucieramy
  • dodajemy 3 całe jajka, a na koniec 2 łyżki śmietany

Na blachę wyłożoną papierem (ja) układam ręcznie cienką warstwę ciasta a na koniec wałkuję małym wałeczkiem, doklejam boki ciasta, nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika na 10-15 minut 170 stopniach (grzanie piekarnika góra i dół oraz nie na sam dół piekarnika) tylko po to żeby zaczęło rosnąć.

Międzyczasie podzieliłam pozostałe ciasto na pół. Z jednej połówki robię kruszonkę czyli dodaje jeszcze trochę mąki i cukru i rozrabiam. Z drugiej połówki na osobnej formie przygotowałam ciastka i w środku nakładam do nich dżem.

Wyciągam i nakładam śliwki rozpołowione i bez pestek 🙂 posypuje sporą ilością cukru i cynamonem do smaku, posypuję kruszonką i do piekarnika na 40 -60 minut.

Ciastka pieczemy około 10-15 minut

SMACZNEGO 🙂

Oceń ten przepis