Kruche ciasto ze śliwkami (lub jabłkami)
- 12 porcji
- 1 godzina 20 minut
- Łatwe
Składniki:
Ciasto:
- Mąka kukurydziana - 40 dag
- Mieszanka mąk bezglutenowych, uniwersalna (np. Bezgluten) - 30 dag
- Proszek do pieczenia, bezglutenowy - 1 łyżeczka
- Cukier kryształ - 1 szklanka
- Margaryna - 20 dag
- Jajko - 3 sztuki
- Śmietana kokosowa - 2 łyżki
Kruszonka
- Mąka bezglutenowa - 2 łyżki
- Cukier - 1/4 szklanki
Dodatki
- Śliwka - 2 kg
- Cukier i cynamon do posypania
Potrzebne narzędzia
- Blacha duża ( ja mam 36/26 cm)
- Papier do pieczenia na blachę
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta:
- mąki, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, dodajemy margarynę i ucieramy
- dodajemy 3 całe jajka, a na koniec 2 łyżki śmietany
Na blachę wyłożoną papierem (ja) układam ręcznie cienką warstwę ciasta a na koniec wałkuję małym wałeczkiem, doklejam boki ciasta, nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika na 10-15 minut 170 stopniach (grzanie piekarnika góra i dół oraz nie na sam dół piekarnika) tylko po to żeby zaczęło rosnąć.
Międzyczasie podzieliłam pozostałe ciasto na pół. Z jednej połówki robię kruszonkę czyli dodaje jeszcze trochę mąki i cukru i rozrabiam. Z drugiej połówki na osobnej formie przygotowałam ciastka i w środku nakładam do nich dżem.
Wyciągam i nakładam śliwki rozpołowione i bez pestek 🙂 posypuje sporą ilością cukru i cynamonem do smaku, posypuję kruszonką i do piekarnika na 40 -60 minut.
Ciastka pieczemy około 10-15 minut
SMACZNEGO 🙂