Kruche ciastka maślane z tapioki z rodzynkami

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 40 porcji
  • 40 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

Na ciastka:

  • 100 g maki z sorgo lub białej gryczanej
  • 100 g mąki z tapioki + jeszcze trochę do podsypania przy wałkowaniu ciasta
  • 50 g mąki ryżowej lub gryczanej
  • 50 g mielonych migdałów (mąka migdałowa) lub z orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g drobnego cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 150 g masła klarowanego (może być po połowie z olejem kokosowym lub bezmlecznej margaryny)
  • 1 jajko (lub 5 jajeczek przepiórczych)
  • 100 g rodzynek, posiekanych na mniejsze kawałki
  • opcjonalnie 2 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Do dekoracji:

  • polewa czekoladowa lub kilka kostek czekolady (opcjonalnie)

Kruche, a jednocześnie nie rozpadające się, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Przygotowanie

Wymieszać w misce wszystkie rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól. Dodać cukier oraz pokrojone na kawałki masło. Wyrobić kruszonkę.

Do kruszonki dodać jajko, rodzynki i 2 łyżki wody. Szybko zagnieść ciasto (jeżeli nie będzie się sklejać, dolać jeszcze jedną łyżkę wody). Dodać posiekane nożem rodzynki, ponownie zagnieść. Jeśli ciasto zbytnio się zagrzało przy wyrabianiu, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na 20 minut (ciasto nie może się zbytnio wychłodzić, gdyż trudno będzie go wałkować).

Matę lub stolnicę podsypać mąką. Przełożyć na nią ciasto, rozwałkować i wykroić foremką ciasteczka (opcjonalnie z ciasta uformować wałek i pociąć go nożem na okrągłe ciastka o grubości ok. 5 mm, szybszy sposób, ale nie będą takie ładne). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec partiami przez ok. 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzone ciasteczka można (ale nie trzeba) udekorować gotową polewą lub roztopioną na parze czekoladą. Przechowywać w szczelnym pudełku.

Uwaga: rodzynki dobrze jest posiekać z 2 powodów: aby się nie przypaliły, oraz aby łatwiej było wycinać ciastka foremkami. Zamiast rodzynek można użyć suszonej żurawiny.

Oceń ten przepis