Kruche ciasteczka

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • -
  • 1 godzina
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Masło - 150 g
  • Cukier puder - 0,5 szklanki
  • Żółtko - 2 sztuki
  • Jajko - 1 sztuka
  • Uniwersalna mieszanka mąk bezglutenowych - 1,5 szklanki
  • Śmietana, kwaśna - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia, bezglutenowy - 1 łyżeczka

Najlepiej stosować zwykły mix bezglutenowy. Można też część mąki zastąpić mąką kukurydzianą wtedy ciasteczka troszkę gorzej się robi, ale zyskują na kruchości.

Przygotowanie

Wszystkie składniki razem wyrobić (oczywiście, jak większość ciast bezglutenowych, początkowo ma ono konsystencję dość luźną, ale potem gęstnieje).

Włożyć do lodówki na około 2 godziny. Dopiero po takim czasie ciasto jest na tyle „sztywne”, że można wykrawać z niego ciastka.

Ciasto porcjami wałkować i wykrawać ciasteczka. Ciasto za każdym razem należy podsypywać mąką np. kukurydzianą, aby nie kleiło się do blatu.

Ciasteczka można posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem najlepiej brązowym. Piec przez 10-15 min w temp. 200’C.

Oceń ten przepis