Kruche ciasteczka
- -
- 1 godzina
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Masło - 150 g
- Cukier puder - 0,5 szklanki
- Żółtko - 2 sztuki
- Jajko - 1 sztuka
- Uniwersalna mieszanka mąk bezglutenowych - 1,5 szklanki
- Śmietana, kwaśna - 1 łyżka
- Proszek do pieczenia, bezglutenowy - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Wszystkie składniki razem wyrobić (oczywiście, jak większość ciast bezglutenowych, początkowo ma ono konsystencję dość luźną, ale potem gęstnieje).
Włożyć do lodówki na około 2 godziny. Dopiero po takim czasie ciasto jest na tyle „sztywne”, że można wykrawać z niego ciastka.
Ciasto porcjami wałkować i wykrawać ciasteczka. Ciasto za każdym razem należy podsypywać mąką np. kukurydzianą, aby nie kleiło się do blatu.
Ciasteczka można posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem najlepiej brązowym. Piec przez 10-15 min w temp. 200’C.