Krokiety z mięsem i kapustą

Oceń przepis

Średnia ocena: 3
  • 10 porcji
  • 45 minut
  • Średnie

Składniki:

Naleśniki:

  • 250 g mąki uniwersalnej Grano
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szczypta soli

Farsz:

  • ok. 200 g mięsa z rosołu - udko z kurczaka, kawałek wieprzowiny, skrzydło z indyka, ale może być każde mięso, byle nie było bardzo suche, czyli nie sama pierś i nie sama szynka
  • ok. 150 g kapusty kiszonej
  • Sól
  • Pieprz

Panierka:

  • Mąka bezglutenowa uniwersalna lub kukurydziana
  • Bułka tarta bezglutenowa
  • 1 jajko
  • Olej

Przygotowanie

Mięso wcześniej ugotowane zmielić lub drobno pokroić. Kapustę kiszona pokroić, podsmażyć przez kilka minut, podlać wodą i gotować do miękkości.

Ciasto naleśnikowe – wrzucić składniki do miski, zmiksować wszystko, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Układać jeden na drugim i przykryć talerzem, żeby były miękkie.

Na środek naleśnika nałożyć dwie łyżki farszu. Zawijać jak gołąbki: najpierw boki, potem jakby w rulon. Otoczyć w mące uniwersalnej lub kukurydzianej, jajku i bułce tartej bezglutenowej. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Zalecam jedzenie na ciepło.

Oceń ten przepis