Krokiety z mięsem i kapustą
- 10 porcji
- 45 minut
- Średnie
Składniki:
Naleśniki:
- 250 g mąki uniwersalnej Grano
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżka oleju
- 1 szczypta soli
Farsz:
- ok. 200 g mięsa z rosołu - udko z kurczaka, kawałek wieprzowiny, skrzydło z indyka, ale może być każde mięso, byle nie było bardzo suche, czyli nie sama pierś i nie sama szynka
- ok. 150 g kapusty kiszonej
- Sól
- Pieprz
Panierka:
- Mąka bezglutenowa uniwersalna lub kukurydziana
- Bułka tarta bezglutenowa
- 1 jajko
- Olej
Przygotowanie
Mięso wcześniej ugotowane zmielić lub drobno pokroić. Kapustę kiszona pokroić, podsmażyć przez kilka minut, podlać wodą i gotować do miękkości.
Ciasto naleśnikowe – wrzucić składniki do miski, zmiksować wszystko, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Układać jeden na drugim i przykryć talerzem, żeby były miękkie.
Na środek naleśnika nałożyć dwie łyżki farszu. Zawijać jak gołąbki: najpierw boki, potem jakby w rulon. Otoczyć w mące uniwersalnej lub kukurydzianej, jajku i bułce tartej bezglutenowej. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Zalecam jedzenie na ciepło.