Krokiety orzechowe

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 2 porcje
  • 50 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Ziemniak - 30 dag
  • Orzechy włoskie - 25 dag (zmielone lub drobno posiekane)
  • Jajko - 2 szt
  • Natka pietruszki - 1 łyżka
  • Olej - ¼ szklanki

Przygotowanie

Obrane ziemniaki ugotować w posolonej wodzie. Jeszcze gorące, utłuc na gładką masę.

Orzechy zmielić, 15 dag dodać do ziemniaków wraz z 1 jajem i natką pietruszki. Jeśli masa wydaje się luźna, można dodać łyżkę bezglutenowej bułki tartej. Doprawić masę solą i pieprzem. Wymieszać, formować wałeczki długości 5-6 cm, grubości 2-3 cm.

Każdy krokiet obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie w pozostałych zmielonych orzechach. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Oceń ten przepis