Krokiety orzechowe
- 2 porcje
- 50 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Ziemniak - 30 dag
- Orzechy włoskie - 25 dag (zmielone lub drobno posiekane)
- Jajko - 2 szt
- Natka pietruszki - 1 łyżka
- Olej - ¼ szklanki
Przygotowanie
Obrane ziemniaki ugotować w posolonej wodzie. Jeszcze gorące, utłuc na gładką masę.
Orzechy zmielić, 15 dag dodać do ziemniaków wraz z 1 jajem i natką pietruszki. Jeśli masa wydaje się luźna, można dodać łyżkę bezglutenowej bułki tartej. Doprawić masę solą i pieprzem. Wymieszać, formować wałeczki długości 5-6 cm, grubości 2-3 cm.
Każdy krokiet obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie w pozostałych zmielonych orzechach. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.