Krokiety
- 5 porcji
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
ciasto na naleśniki:
- Jajo - 1 szt.
- Mieszanka bezglutenowa do naleśników - 100 g
- Mleko - 60 ml
- Woda - 80-100 ml (zależy od gęstości ciasta)
- Sól -szczypta
- Olej do smażenia
farsz:
- Boczniaki - 200 g
- Jajo ugotowane na twardo - 3 szt.
- Cebula - 1 szt.
- Masło - 30 g
- Sól, pieprz
panierowanie:
- Jajo - 1 szt.
- Bezglutenowa bułka tarta - 40-50 g
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie
- Sporządź ciasto na naleśniki, a następnie usmaż je na patelni.
- Cebulę podsmaż na maśle, dodaj umyte i pokrojone w drobną kostkę boczniaki. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Smaż do momentu odparowania wody z grzybów.
- Jaja ugotowane na twardo obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
- Wystudzone grzyby połącz z jajkiem i jeżeli jest to potrzebne, dopraw do smaku.
- Naleśniki faszeruj powstałym nadzieniem i zwijaj w rulon zamknięty.
- Jajo lekko ubij z solą i pieprzem.
- Przygotowane krokiety obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Powstałe krokiety smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
- Krokiety można podawać same, ale idealnie pasują do wigilijnego czerwonego barszczu.