Krokiety

Oceń przepis

Średnia ocena: 2
  • 5 porcji
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

ciasto na naleśniki:

  • Jajo - 1 szt.
  • Mieszanka bezglutenowa do naleśników - 100 g
  • Mleko - 60 ml
  • Woda - 80-100 ml (zależy od gęstości ciasta)
  • Sól -szczypta
  • Olej do smażenia

farsz:

  • Boczniaki - 200 g
  • Jajo ugotowane na twardo - 3 szt.
  • Cebula - 1 szt.
  • Masło - 30 g
  • Sól, pieprz

panierowanie:

  • Jajo - 1 szt.
  • Bezglutenowa bułka tarta - 40-50 g
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Sporządź ciasto na naleśniki, a następnie usmaż je na patelni.
  2. Cebulę podsmaż na maśle, dodaj umyte i pokrojone w drobną kostkę boczniaki. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Smaż do momentu odparowania wody z grzybów.
  3. Jaja ugotowane na twardo obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
  4. Wystudzone grzyby połącz z jajkiem i jeżeli jest to potrzebne, dopraw do smaku.
  5. Naleśniki faszeruj powstałym nadzieniem i zwijaj w rulon zamknięty.
  6. Jajo lekko ubij z solą i pieprzem.
  7. Przygotowane krokiety obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Powstałe krokiety smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  8. Krokiety można podawać same, ale idealnie pasują do wigilijnego czerwonego barszczu.

Oceń ten przepis