Krewetki z mascarpone

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 2 porcje
  • 15 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Krewetki tygrysie, mrożone – 250 g
  • Ser mascarpone - 250 g
  • Czosnek – 5 ząbków
  • Koperek, siekany – 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Białe wino, wytrawne – 70 g
  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
  • Makaron bezglutenowy – 250 g

Szybkie danie, gotowe w 15 minut. Według mnie najlepiej pasuje tu makaron ryżowy.

Przygotowanie

W garnku gotujemy makaron, według przepisu podanego na opakowaniu.

Na patelnię wlewamy oliwę, kiedy się rozgrzeje, podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy rozmrożone wcześniej krewetki, podsmażamy przez ok. 5 min, dolewamy wino, czekamy, aż część wina odparuje, dodajemy serek mascarpone, wciskamy do smaku sok z cytryny.

Na końcu doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz posiekanym koperkiem. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron, dokładnie mieszamy całość i podajemy.

Oceń ten przepis