Krewetki z mascarpone
- 2 porcje
- 15 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Krewetki tygrysie, mrożone – 250 g
- Ser mascarpone - 250 g
- Czosnek – 5 ząbków
- Koperek, siekany – 1 łyżeczka
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Białe wino, wytrawne – 70 g
- Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- Makaron bezglutenowy – 250 g
Przygotowanie
W garnku gotujemy makaron, według przepisu podanego na opakowaniu.
Na patelnię wlewamy oliwę, kiedy się rozgrzeje, podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy rozmrożone wcześniej krewetki, podsmażamy przez ok. 5 min, dolewamy wino, czekamy, aż część wina odparuje, dodajemy serek mascarpone, wciskamy do smaku sok z cytryny.
Na końcu doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz posiekanym koperkiem. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron, dokładnie mieszamy całość i podajemy.