Kremówka
- 1 porcja
- 3 godziny
- Trudne
Składniki:
CIASTO
- Mąka Schar Mix it! Universal - 1,5 szklanki
- Masło/Margaryna - 125 g
- Śmietana 30%, kwaśna - ½ szklanki
KREM
- Mleko - 1 litr
- Cukier - ½ szklanki
- Cukier wanilinowy - 1,5 łyżeczki
- Jajo - 2 sztuki
- Mąka bezglutenowa, dowolna - 1 czubata łyżka
- Skrobia ziemniaczana - 4 czubate łyżki
- Masło - ½ kostki
Przygotowanie
Wykonanie ciasta:
Chłodne masło, lub margarynę zetrzeć na tarce, dodać mąkę, śmietanę i zarobić ciasto przy użyciu noża.
Włożyć do lodówki na 2 godz.
Podzielić ciasto na 2 części, rozwałkować i wyłożyć do foremek.
Uwaga: ciasto trudno się wałkuje, najlepiej robić to na papierze do pieczenia, lekko posypanym mąką, aby łatwiej było przełożyć ciasto do formy.
Nakłuć widelcem.
Piec w temp. około 200 st. do zarumienienia się ciasta.
Uwaga: ciasto po upieczeniu jest bardzo twarde i łatwo może się połamać.
*Ciasto można upiec dzień wcześniej.
Wykonanie kremu:
Składniki oprócz masła wymieszać w części mleka i dodać do gotującej się reszty mleka.
Zagotować jak budyń dobrze mieszając. Po zagotowaniu, do gorącego budyniu dodać masło i dokładnie wymieszać.
Gorący krem wykładać na płat ciasta, wyrównać i przyłożyć drugim płatem.
Przykryć papierem do pieczenia, przyłożyć lekką deseczką i obciążyć 1 kg np. cukru.
Uwaga: aby krem nie wyciekał bokami, najlepiej robić to wszystko w foremce w której piekło się ciasto, obłożonej dodatkowo papierem, lub folią aluminiową.
Po całkowitym wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
*Kremówka najlepsza jest po kilku godzinach, gdy ciasto nabierze trochę wilgoci i zmięknie.