Kremówka

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 1 porcja
  • 3 godziny
  • Trudne

Składniki:

CIASTO

  • Mąka Schar Mix it! Universal - 1,5 szklanki
  • Masło/Margaryna - 125 g
  • Śmietana 30%, kwaśna - ½ szklanki

KREM

  • Mleko - 1 litr
  • Cukier - ½ szklanki
  • Cukier wanilinowy - 1,5 łyżeczki
  • Jajo - 2 sztuki
  • Mąka bezglutenowa, dowolna - 1 czubata łyżka
  • Skrobia ziemniaczana - 4 czubate łyżki
  • Masło - ½ kostki

Przygotowanie

Wykonanie ciasta:

Chłodne masło, lub margarynę zetrzeć na tarce, dodać mąkę, śmietanę i zarobić ciasto przy użyciu noża.

Włożyć do lodówki na 2 godz.

Podzielić ciasto na 2 części, rozwałkować i wyłożyć do foremek.

Uwaga: ciasto trudno się wałkuje, najlepiej  robić to na papierze do pieczenia, lekko posypanym mąką, aby łatwiej było przełożyć ciasto do formy.

Nakłuć widelcem.

Piec w temp. około 200 st. do zarumienienia się ciasta.

Uwaga: ciasto po upieczeniu jest bardzo twarde i łatwo może się połamać.

*Ciasto można upiec dzień wcześniej.

 

Wykonanie kremu:

Składniki oprócz masła wymieszać w części mleka i dodać do gotującej się reszty mleka.

Zagotować jak budyń dobrze mieszając.  Po zagotowaniu, do gorącego budyniu dodać masło i dokładnie wymieszać.

Gorący krem wykładać na płat ciasta, wyrównać i przyłożyć drugim płatem.

Przykryć papierem do pieczenia, przyłożyć lekką deseczką i obciążyć 1 kg np. cukru.

Uwaga: aby krem nie wyciekał bokami, najlepiej robić to wszystko w foremce w której piekło się ciasto, obłożonej dodatkowo papierem, lub folią aluminiową.

Po całkowitym wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

*Kremówka najlepsza jest po kilku godzinach, gdy ciasto nabierze trochę wilgoci i zmięknie.

Oceń ten przepis