Krem z dyni

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 4 porcje
  • 40 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Dynia - 1,5 kg
  • Cebula - 1 szt.
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Ziemniak - 1 szt.
  • Skórka - ze startej cytryny
  • Sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie - firma Magros
  • Oliwa z oliwy
  • Ziarna słonecznika i dyni
  • Jogurt naturalny bądź kwaśna śmietana - 1 op.
  • Olej do podsmażenia dyni - 2 łyżeczki
  • Bulion warzywny - 0,5 l

Przygotowanie

W pierwszym kroku należy przygotować bulion warzywny.

Dynię obieramy i kroimy na małe kawałki, następnie dusimy z odrobiną oleju wraz z cebulką i czosnkiem – do miękkości. Całość przyprawiamy bezglutenowymi przyprawami z firmy Magros: pieprz, sól, ostra papryka, zioła prowansalskie. Ugotowanego wcześniej ziemniaka dodajemy do reszty składników wraz z bulionem warzywnym i całość blendujemy.

Pestki słonecznika i dyni podsmażamy na patelni do złocistego koloru.

Krem wlewamy na miseczki zdobiąc podsmażonymi ziarnami, łyżeczką oliwy z oliwek oraz jogurtem naturalnym bądź kwaśna śmietaną.

Oceń ten przepis