Krem z dyni
- 4 porcje
- 40 minut
- Łatwe
Składniki:
- Dynia - 1,5 kg
- Cebula - 1 szt.
- Czosnek - 2 ząbki
- Ziemniak - 1 szt.
- Skórka - ze startej cytryny
- Sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie - firma Magros
- Oliwa z oliwy
- Ziarna słonecznika i dyni
- Jogurt naturalny bądź kwaśna śmietana - 1 op.
- Olej do podsmażenia dyni - 2 łyżeczki
- Bulion warzywny - 0,5 l
Przygotowanie
W pierwszym kroku należy przygotować bulion warzywny.
Dynię obieramy i kroimy na małe kawałki, następnie dusimy z odrobiną oleju wraz z cebulką i czosnkiem – do miękkości. Całość przyprawiamy bezglutenowymi przyprawami z firmy Magros: pieprz, sól, ostra papryka, zioła prowansalskie. Ugotowanego wcześniej ziemniaka dodajemy do reszty składników wraz z bulionem warzywnym i całość blendujemy.
Pestki słonecznika i dyni podsmażamy na patelni do złocistego koloru.
Krem wlewamy na miseczki zdobiąc podsmażonymi ziarnami, łyżeczką oliwy z oliwek oraz jogurtem naturalnym bądź kwaśna śmietaną.